Liczby zespolone
simon5005: Zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów odpowiadającym liczbom zespolonym spełniającym warunki:
|z−1| + |z + 1| = 3
Wiem to, że ma powstać tutaj elipsa, tylko nie bardzo rozumiem skąd się bierze potem do tego
takie równanie:
18 lis 19:55
ABC: suma odległości od dwóch punktów ognisk( 1, −1) jest stała (równa 3) więc to jest elipsa
gdy podstawisz z=x+yi i przekształcisz powinno ci wyjść ale chyba nie zupełnie tak jak
napisałeś
18 lis 20:03
Mila:

Poczytaj o elipsie.
Ogniska : (1,0),(−1,0) odległość między nimi: 2c=2
c=1
2a=3
Wzór : c
2=a
2−b
2
II sposób
z=x+iy
|x+iy−1|+|x+iy+1|=3
√(x−1)2+y2+
√(x+1)2+y2=3
√(x+1)2+y2=3 −
√(x−1)2+y2/
2
x
2+2x+1+y
2=9−6
√(x−1)2+y2+x
2−2x+1+y
2
4x=9−6
√x2−2x+1+y2
4x−9=−6
√x2−2x+1+y2
9−4x=6
√x2−2x+1+y2/
2
81−72x+16x
2=36(x
2−2x+1+y
2)
81−72x+16x
2=36x
2−72x+36+36y
2
20x
2+36y
2=45 /:45
18 lis 20:28
simon5005: Dziękuję serdecznie za te dwa sposoby rozwiązania.
Teraz już wszystko jest jasne. Pozdrawiam
18 lis 20:37
Mila:
18 lis 20:37