korale
6latek: Na ile sposobow mozna nawlec na sznurek 10 korali : 4 czarne, 4 czerwone i 2 biale jesli
ustalimy poczatek i koniec sznurka ?
Wszystkich mozliwosci bedzie
Mam pytanie
Gdybysmy nie ustalili na poczatku poczatek i koniec sznurka to nalezaloby ten wynik pomnozyc
przez 2 bo raz poczatek bylby koncem i odwrotnie ?
czy to nie ma zadnego znaczenia ?
18 lis 19:51
Jerzy:
Cześć

Nie ma to żadnego znaczenia.Co to znaczy "początek sznurka" ?
18 lis 19:57
6latek: Czesc

Ja to rozumiem tak
Szurek ma dwa konce tak jak kij czy pol kija
Jeden z tych koncow obieramy za poczatek sznurka drugi za koniec sznurka .
18 lis 20:05
Jerzy:
Przecież każdy odcinek ma dwa końce,a który jest początkiem,to kwestia umowy.
18 lis 20:07
6latek: To po co dali takie zalozenie ze ustalaja poczatek i koniec sznurka ?
18 lis 20:09
6latek:
18 lis 20:21
Jerzy:
Chyba nie mam racji,to tak jak okrągły stół i numerowane miejsca lub nie.
W treści jest mowa o sznurku ( i tutaj mam rację),ale koraliki sugerują naszyjnik.
18 lis 20:40
6latek:
18 lis 22:08
Pytający:
Bez rozróżniania końców byłoby:
Może zobrazuję na prostszym przykładzie:
•• // 2 czarne
•• // 2 czerwone
| | 4! | |
Rozróżniając początek i koniec mamy |
| =6 ustawień: |
| | 2!2! | |
••
••
•
••
•
•
•••
•••
•
••
••
••••
Niektóre ustawienia są symetryczne względem środka. Takich ustawień (w tym przypadku, tj. gdy
liczby kul w danych kolorach są parzyste) jest tyle, na ile sposobów możemy ustawić połowę kul
| | 2! | |
(po połowie każdego koloru) w ciąg, czyli |
| =2. |
| | 1!1! | |
Owe ustawienia połowy kul (znaczy 1 z 2 czerwonych i 1 z 2 czarnych) oraz odpowiadające im
ustawienia symetryczne względem środka:
•
•, po lustrzanym odbiciu: •
•••
••, po lustrzanym odbiciu:
•••
•
| | 4! | | 2! | |
Wśród pozostałych |
| − |
| =4 ustawień mamy pary ustawień będące swoim lustrzanym |
| | 2!2! | | 1!1! | |
odbiciem i te pary ustawień są nierozróżnialne bez ustalonego początku i końca:
••
•• ←→
••••
•
••
• ←→
••
••
Zatem ostatecznie bez ustalonego początku i końca jest:
| | 2! | | | |
| + |
| = |
| =4 różnych ustawień: |
| 2 | | 1!1! | | 2 | |
••
••
•
••
•
•
•••
•••
•
18 lis 23:54
6latek: Dziekuje za poprzednie i za to
18 lis 23:57