rozwiąż równanie
Dawid: x−2√x−2 = 6
18 lis 19:45
Blee:
1) założenie: ... piszesz
2) rozwiązujesz równanie:
x − 6 = 2√x−2 //2
(x−6)2 = 4(x−2)
x2 − 12x + 36 = 4x − 8
x2 − 16x + 44 = 0
Δ = ...
x1 = ...
x2 = ...
3) Sprawdzasz wyniki z początkowym założeniem.
4) Piszesz odpowiedź
18 lis 19:47
ICSP: x − 2 − 2√x − 2 − 4 = 0 , x ≥ 2
t = √x − 2 , t > 0
t2 − 2t − 4 = 0
18 lis 19:54
Moczydły Dubiny: założenie x−2≥0
przekształcamy:
x−6=2√x−2
podnosimy obustronnie do kwadratu − uwaga przekształcenie nierównoważne!
(x−6)2=4(x−2)
x2−12x+36=4x−8
x2−16x+44=0
x2−16x+64=20
(x−8)2=20
(x−8)2=(2√5)2
x−8=2√5 lub x−8=−2√5
x=2√5+8 lub x=−2√5+8
sprawdzamy czy otrzymane wartości x spełniają równanie wyjściowe i wydaje mi się że oba
spełniają
18 lis 19:58
Moczydły Dubiny: chociaż ten mniejszy chyba spełnia równanie x−6=−2√x−2 czyli tylko 2√5+8
18 lis 20:14
6latek: Przy rownaniach nie szalej tak z ta dziedzina kolego (mozna robic analiza starozytnych
nawet przy nierownosciach niekiedy
Sprobuj rozwiazac taka ( a jest do rozwiazania )
log3(9x+0,5+log9x)≥2x
18 lis 20:26