oblicz granice
asdf: lim
x→0 cos (
1x)
Jak to w ogole zacząć?
18 lis 18:38
asdf: Da się to jakoś sprytniej niż wybierać podciągi z tego cosinusa?
18 lis 18:48
ABC: | | 1 | |
kosinus jest okresowy i oscyluje od −1 do 1 , i znajdziesz dwa podciągi np xn= |
| , on |
| | 2n*pi | |
| | 1 | |
zbiega do zera z plusem a cos (2n*pi)=1 , a drugi yn= |
| |
| | (2n+1)*pi | |
i masz cos ((2n+1)*pi)=−1 a gdyby istniała granica to wszystkie podciągi muszą też do niej
zbiegać a 1≠−1
18 lis 18:49
asdf: Okej, dzięki!
18 lis 19:28