Obliczenie współczynnika kierunkowego (zadanie rozwiązane, potrzebuje wytłumacze
Pppp: Witam. Jest to zadanie z próbnej matury 2018, mianowicie:
Prosta l przechodzi przez punkty A=(6;−7) B=(−10;3). Prosta k jest symetralną odcinka AB.
Współczynnik kierunkowy prostej k jest równy:
Obliczyłem to zadanie wzorem na współczynnik kierunkowy
a=Yb−Ya/Xb−Xa
Wynik mi wyszedł −5/8 , w odpowiedziach do zaznaczenia jest odpowiedź taka jak mi wyszła, oraz
8/5, natomiast w odpowiedziach jest tylko 8/5. Dlaczego tamta odpowiedź była zła?
Przepraszam za brak korzystania z możliwości wstawiania ułamków dzięki stronie, lecz nie
potrafię.
18 lis 18:23
6latek: proste sa prostopadale gdy
a1*a2=−1
18 lis 18:25
Pppp: Ah, dziekuje
18 lis 18:40