matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
/
granice:
lim x dazacym do 0 x*ln(
sin(x)
x
) / sin(x)−x
18 lis 18:02
Adamm:
x
sinx
lim
x→0
ln(
)−x = 0
sinx
x
sinx
xln(
)
x
lim
x→0
=
sinx−x
sinx
cosx
1
ln(
)+x(
−
)
x
sinx
x
lim
x→0
=
cosx−1
sinx
xcosx
ln(
)+
−1
x
sinx
lim
x→0
=
−x
2
/2
2xsinxcosx−sin
2
x−x
2
lim
x→0
=
−x
4
1−cos(2x)
lim
x→0
=
2x
2
(2x)
2
/2
lim
x→0
= 1
2x
2
18 lis 21:12