Generatory przestrzeni wektorowej
simon5005: Wyznaczyć generatory przestrzeni wektorowej V , gdzie:
b) V = (x; y; z; t) ∊R4 : x − y = y − z = z − t
Czy można to zrobić w ten sposób, że wyznaczam sobie z równości np. t i x:
z − t = y − z ⇒ t = 2z − y
x − y = y −z ⇒ x = 2y − z
i zapisuje: V = (2y−z, y, z, 2z − y) a potem już rozpisuje poszczególne y(V1), z(V2) ?
18 lis 17:31
ABC: w twoim zapisie to dalej można jakoś tak
V=(2y,y,0,−y)+(−z,0,z,2z)=y(2,1,0,−1)+z(−1,0,1,2)
i masz dwa generatory
18 lis 17:40
simon5005: Ok, dziękuję ślicznie

Gdybym miał wyznaczyć bazę i wymiar takiej o to przestrzeni wektorowej:
V = (x; y; z; t) ∊R
4 : 2x − z = y − t = 0
to postępuje analogicznie tzn. najpierw wyliczam sobie np. z i t
z = 2x
t = y
Potem:
V = (x; y; 2x; y) = x(1,0,2,0) + y(0,1,0,1)
teraz sprawdzam czy są one liniowo niezależne:
α(1,0,2,0) + β(0,1,0,1) = (0,0,0,0) , od razu widać, że α =β = 0
czyli są liniowo niezależne.
Więc teraz już jako odpowiedź zapisuje, że B
V = {(1,0,2,0), (0,1,0,1)} i dim
V = 2 ?
18 lis 17:50
ABC: tak na pierwszy rzut oka ok
18 lis 17:57