Znajdź wszystkie liczby wymierne a,b spełniające warunek
ogrek: Znajdź wszystkie liczby wymierne a,b, dla których liczba a√3−b√11 jest wymierne.
Pomoże ktoś zrobić?
18 lis 17:17
ABC: | | p | |
Załóż sobie że a√3−b√11= |
| , gdzie p,q liczby całkowite. Poprzekształcaj trochę i |
| | q | |
wyjdzie ci że jeśli któraś z liczb a,b jest różna od zera, to
√3 lub
√11 jest liczbą
wymierną a wiemy że to nieprawda
18 lis 17:28
ogrek: No właśnie tak wychodziło ⇒ mój błąd rozumowania. Ale jednak widzę że dobrze

Dzięki
18 lis 17:31
Adamm:
gdyby a√3−b√11 wymierne, to ab√33 wymierne, więc a=0 lub b=0
stąd a=b=0
18 lis 20:54
aji: Odkopuję, @ABC, co powinniśmy wyznaczyć przy przekształcaniu? Wyznaczyć osobno a i b?
29 lis 22:34
ABC:
Po kiego grzyba mnie odkopujesz po 5 latach, daj spoczywać w spokoju , to jest szablonowe
zadanie

podnieś stronami do kwadratu
lewa strona wymierna, ale wiemy że
√33 jest liczbą niewymierną więc jak pisał Adamm
29 lis 23:10
aji: Już jasne, dziękuję pięknie
29 lis 23:21