Zawieranie i należenie do zbiorów
takidrugi: A={1,{2,3}}
B={1,2,3}
C={1,2,{2,3},4}
Czy prawdą są poniższe stwierdzenia?
A∊C i A∊B
A⊂C ale A⊄B
18 lis 16:56
takidrugi: I druga sprawa, czym się różni zbiór X={1,2,{2,3},4} od Y={1,{2,3},4}. Czy X nie redukuje się
do Y, a jedyna różnica polega na liczbie elementów wyjściowych zbiorów?
18 lis 16:58
PW: Do drugiego pytania:
Zbiór Y ma trzy elementy: 1, {2, 3} oraz 4. Te same elementy występują w zbiorze X, a oprócz
nich w X jest jeszcze element "2". Wniosek: Y⊂X i Y≠X.
Po chłopsku: Tych nawiasów "{}" nie można tak sobie opuszczać. Zbiory X i Y mają skomplikowaną
strukturę − ich elementami są nie tylko liczby, ale również dwuelementowe zbiory liczb,
tego "{2, 3}" nie można rozdzielać, to jest nierozłączny element obydwu.zbiorów.
18 lis 17:24
Pytający:
A∉B
A∉C
A⊄B // bo {2,3}∊A i {2,3}∉B
A⊂C
Czym się różni zbiór X={1,2,{2,3},4} od Y={1,{2,3},4}?
|X|=4 // to zbiór 4−elementowy
|Y|=3 // to zbiór 3−elementowy
Y⊂X
X≠Y
X=Y∪{2}
2∊X
2∉Y
{2,3}∊X
{2,3}∊Y
18 lis 17:29
Pytający:
18 lis 17:29
takidrugi: Dlaczego A∉B, A∉C?
18 lis 20:32
takidrugi: Nie powinno być A∉B, A∊C, A⊄C?
18 lis 21:41
Pytający:
Bo A={1,{2,3}} nie jest elementem ani B, ani C. Wyżej dobrze napisałem.
B={1,2,3} // 1∊B, 2∊B, 3∊B
C={1,2,{2,3},4} // 1∊C, 2∊C, {2,3}∊C, 4∊C
A={1,{2,3}}∉{1,2,3}=B
A={1,{2,3}}∉{1,2,{2,3},4}=C
A⊂C, bo dla każdego elementu a∊A zachodzi a∊C (konkretnie 1∊C, {2,3}∊C)
18 lis 23:10
takidrugi: Sprawą, której nie mogłem zrozumieć i powodowało moje błędne myślenie było to, że przy
należeniu [∊] szukamy ZBIORU A (np. w zbiorze B) w postaci {1,{2,3}},
natomiast przy zawieraniu się [⊂] szukamy ELEMENTÓW zbioru A czyli zbiorów postaci 1, {2,3} w
zbiorze B.
22 lis 20:19