Trygonometria
Leaff : Uzasadnij że dla dowolnego α ∊ <0;90) u (90;180> prawdziwa jest równość:
tg2αtg2α + 1 = sin2 α
Myślę że umiem zrobić to zadanie tylko chciałbym aby ktoś potwierdził czy ten sposób jest
prawidłowy,
gdyż takiego rozwiązania tego zadania jeszcze nie znalazłem w internecie
sin2αcos2α = sin2α * sin2αcos2α + 1 / cos2α
sin2α = sin2α ( sin2α + cos2α)
sin2α = sin2α
L=P
18 lis 16:37
Jerzy:
A jakie jest wyjściowe równanie ?
18 lis 16:39
Leaff : tg2α * 1 = sin2α ( tg2α + 1)
18 lis 16:41
ABC: tak normalnie to ładnie byłoby wyjść z lewej strony i dojść do prawej albo odwrotnie, tak się
tożsamości udowadniało dawno temu gdy byłem w szkole
18 lis 16:44
Jerzy:
Trudno dowieść nieprawdę.
18 lis 16:50
Leaff : Dzięki za podpowiedzi, jednak rozwiązanie od Lewej dużo lepiej tu pasuje
18 lis 16:54
Jerzy:
Przecież to jest nieprawda.
18 lis 16:55