O zdarzeniach A, B
Mat: O zdarzeniach A, B ⊂Ω wiadomo, że A suma B = Ω, prawdopodobieństwo zdarzenia A jest o 0,2
większe od prawdopodobieństwa zdarzenia B, a prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń A i B jest
równe 0,3. Oblicz P(A) i P(B').
Wychodzi mi P(A) = 0.65 i P(B') = 0.55. W książce są podane inne odpowiedzi. Mógłby ktoś
zweryfikować czy błąd jest u mnie czy w druku?
18 lis 16:29
Blee:
P(A) = 0.2 + P(B)
P(AnB) = 0.3
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
czyli:
1 = 0.2 + P(B) + P(B) − 0.3
P(B) = 0.55 −> P(A) = 0.75
18 lis 16:31
Blee:
szukaj u siebie błędu
18 lis 16:32
ABC: mi wychodzi P(A)=0,75
oraz P(B') =0,45
18 lis 16:33
Mat: No tak, pomyliłem się w znakach. Dzięki
18 lis 16:37