rozwiąż układ równań
lbn: Rozwiąż układ równań:
x2 = y + z
y2 = x + z
z2 = x2 + y2
18 lis 15:55
Pytający:
y2=x+z
y2=z2−x2
x+z=(z−x)(z+x)
(x+z=0) ∨ (z−x=1)
• x+z=0 ⇒ x=−z
y2=x+z=0 ⇒ y=0
x2=0+z ⇒ (−z)2=z ⇒ z=0 ∨ z=1
(x=y=z=0) ∨ (x=−1, y=0, z=1)
• z−x=1 ⇒ z=x+1
y2=x+z=2x+1
x2=y+z=y+x+1 ⇒ y=x2−x−1
(x2−x−1)2=2x+1
x4−2x3−x2+2x+1=2x+1
x4−2x3−x2=0
x2(x2−2x−1)=0
x2(x−(1+√2))(x−(1−√2))=0
(x=0, y=−1, z=1) ∨ (x=y=1+√2, z=2+√2) ∨ (x=y=1−√2, z=2−√2)
18 lis 16:46
Mila:

1) (0,0,0) jest rozwiązaniem
lub
2) x
2 = y + z
y
2 = x + z
−−−−−−−−−−−−−− odejmuję stronami
z
2 = x
2 + y
2
=============
(x
2−y
2)=y−x⇔(x−y)*(x+y)−(y−x)=0
(x−y)(x+y)+(x−y)=0
(x−y)*(x+y+1)=0
x−y=0 lub x+y=−1
a)
y=x wtedy mamy układ równań
x
2=x+z
z
2=2x
2⇔z=|x|
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2−x−z=0
x
2−x−
√2|x|=0
1) x≥0
x
2−x−
√2x=0
x*(x−1−
√2)=0 ⇔
x=0 lub x=1+
√2
x=0 to y=0 i z=0
(0,0,0)
x=1+
√2 i y=1+
√2, z=(1+
√2*
√2
(1+√2,1+√2,2+√2)
lub
2) x<0
z=−
√2x i x
2−x+
√2x=0
x*(x−1+
√2)=0
x=1−
√2, y=1−
√2, z=−
√2*(1−
√2)
(1−√2,1−√2,2−√2)
lub
b)
x+y=−1
x
2+y
2=x+y+2z
z
2=−1+2z
z
2−2z+1)=0
(z−1)
2=0
z=1
x
2+y
2=1 i x+y=−1
(−1,0,1) lub (0,−1,1)
===============
odp.
18 lis 17:08