Liczby zespolone na płaszczyźnie
kasia: Na płaszczyźnie zespolonej zaznaczyć następujące zbiory:
{z należy do C: |z|+re(z)≤1}
z=x+yi
gdzie x i y należą do R
Ostatecznie doszłam do postaci
y2≤1−2x
Jeśli spierwiastkuje to wyjdą mi 2 proste o niezbyt ładnych wzorach. Czy jest inna droga?
18 lis 15:34
Leszek: | z | = √x2 + y2
Re(z) = x
Czyli √ x2 + y2 + x ≤ 1 ⇒ y2 ≤ 1 −2x , jezeli 1−x ≥ 0
18 lis 15:44
kasia: No tak, zgadza się

Ale nie o to pytałam.
18 lis 15:46
ABC: Kasia a umiałabyś narysować x2<1−2y?
18 lis 15:49
Leszek: Co otrzymasz z warunku 1− x ≥ 0 ⇔ x≤ 1 , oraz jak chcialas spierwiastkowac
to y2 ≤ 1− 2x ⇒ y ≤ √1 −2x dla x ≤ 1/2
18 lis 15:57
kasia: O matko, faktycznie. Wybaczcie!
18 lis 16:59
kasia: Ale moment. Ale dla x≤0 moglibyśmy pierwiastkowac,bo wartość pod pierwiastkiem bylaby na
plusie
18 lis 17:02
kasia: I wtedy y≤
√1−2x i y≥−
√1−2x. Chyba że jestem w błędzie
18 lis 17:05
kasia: I wtedy y≤
√1−2x i y≥−
√1−2x. Chyba że jestem w błędzie
18 lis 17:06
PW: kasiu, przekonanie, że po spierwiastkowaniu y
2≤1−2x "wyjdą 2 proste o niezbyt ładnych
wzorach" jest błędne.
2x≤−y
2+1
Przekrzywić głowę − zbiór wartości na osi OX, argumenty na osi OY. Rozwiązanie to punkty
leżące poniżej paraboli lub na paraboli. Przekrzywić głowę "z powrotem".
18 lis 17:08
kasia: Znaczy x≤1/2. Poprawiam się.
18 lis 17:09
kasia: Dziękuję @PW.
18 lis 17:12
kasia: I rozwiązanie to środek ten przekręconej paraboli?
18 lis 17:23
PW: Zaczęliśmy od
√x2+y2+x≤1
√x2+y2≤−x+1.
Lewa strona jest nieujemna, a więc rozwiązań nie ma tam, gdzie
−x+1<0
x>1.
Wniosek: Na rysunku rozwiązania nie zaznaczać tych punktów (x, y), w których x>1 (gdyby takie
znalazły się między ramionami paraboli).
18 lis 17:35
kasia: Tak tak, ale chodzi mi czy zakreskowuje wnętrze paraboli? Podstawilam kilka pkt i wychodzi na
to, że tak, ale wolałam się upewnić.
18 lis 17:40
kasia: Ale napisałeś "między ramionami", więc to jest już odpowiedź na moje pytanie
18 lis 17:41