Sprawdź czy funkcja jest parzysta czy nieparzysta
Michu1120: F(x)=4√x−√−x
18 lis 15:26
Jerzy:
Zacznij od dziedziny.
18 lis 15:27
Michu1120: Dziedziną jest tylko i wyłącznie 0. Czy można tym samym przyjąć iż funkcja jest parzysta?
Wtedy, dla x=0 wychodziłoby −x=−0 Ale nie wiem czy jest to matematycznie poprawne.
Moje obawy generuje odpowiedź z podręcznika że funkcja jest parzysta...
18 lis 15:30
PW: Definicję parzystości można sformułować tak:
Funkcja f jest parzysta jeżeli dla dowolnej liczby a z jej dziedziny liczba −a też
należy do dziedziny i
f(−a) = f(a).
W tym zadaniu mamy do czynienia z funkcją, której dziedziną jest zbiór jednoelementowy {0}.
Jest prawdą, że −0 należy do dziedziny i f(−0) = 4√−0−√−(−0) = 0 = f(0) − funkcja jest
parzysta.
18 lis 15:38
ABC: ale nieparzysta chyba też jest?
18 lis 15:40
Jerzy:
Równie dobrze można wykazać,że jest nieparzysta.
18 lis 15:43
Blee:
tak ... funkcja będąca punktem (0,0) jest zarówno parzysta jak i nieparzysta
18 lis 15:47
Jerzy:
Nie stosuj takich skrótów myślowych.Funkcja nie jest punktem
18 lis 15:49
ABC: Każda funkcja będąca jednocześnie parzysta i nieparzysta musi być tożsamościowo równa zeru?
18 lis 15:50
PW: Niektórzy utożsamiają funkcję z jej wykresem, co wcale nie jest głupie
18 lis 15:51
Jerzy:
Tak.Niektórzy twierdzą,że miejsce zerowe funkcji to punkt przecięcia wykresu z osią OX.
18 lis 15:54
Leszek: | | √x +√−x | |
Czy to tez jest funkcja F(x) = |
| |
| | 2x | |
18 lis 17:17
Jerzy:
Taka funkcja nie istnieje.
18 lis 17:20
Leszek: Mnie uczono naUW
,ze punkt nie jest funkcja tylko odwzorowaniem
Dlatego uwazam ,ze wzor.F(x) = 4√x − √−x nie okresla funkcji
18 lis 17:26
Jerzy: To jest funkcja.Elementowi x = 0 przyporządkowuje wartość 0.
18 lis 17:32
Jerzy:
Co to znaczy,że punkt jest funkcją? To nonsens.
18 lis 17:34
Leszek: Odwzorowanie i funkcja to rozne pojecia , ja uzylem nazwy odwzorowanie ! !
18 lis 17:37
Jerzy:
Sorry..... faktycznie,ale to jest funkcja.
18 lis 17:38