Jak liczyc takie granice?
Padoski: | | 1*2+2*3+...+n(n+1) | |
Obliczyc granice takiego ciągu: |
| |
| | 2(n+1)3 | |
Bylbym wdzieczny jakby ktos to mi jeszcze wytlumaczyl,do czego dążyć w liczeniu takich granic?
jak znalezc na to sposób?
18 lis 15:20
Przemek: ja bym kombinował jakoś tak:
1*2=2*2 −2
1*2+2*3=2*2+3*3−(2+3)
1*2+2*3+3*4=2*2+3*3+4*4−(2+3+4) itd
skorzystać ze wzoru na sumę kwadratów 12+22+....+n2 oraz na sumę kolejnych liczb naturalnych
i w liczniku się ładniejsza postać zrobi
18 lis 15:32
Padoski: kurcze niewiele mi to mowi
18 lis 15:50
Przemek: A ty na studiach czy w liceum? miałeś indukcję matematyczną?
18 lis 15:51
Padoski: na studiach 1 rok, ale indukcji nie mialem jeszcze
18 lis 16:04
Przemek: No w każdym razie są takie wzory, które można też bez indukcji udowodnić, metodą przeliczania w
różne strony:
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+32+...+n2 = |
| |
| | 6 | |
18 lis 16:13
fsdgses: 1*2+2*3+3*4+4*5+...+n(n+1) =
2+3+4+5+...+(n+1) +
+3+4+5+...+(n+1)+
+4+5+...+(n+1)+
+5+...+(n+1)+
+...+
+(n+1)
18 lis 20:29