.oblicz granice jednostronne w punkcie
załamany: Nie umiem sobie z tym poradzic

Mogłby ktos pomoc mi to rozwiażac z dokładnym wyjasnieniem skad sie to wzielo?
wiem, ze 1 zeruje moduł i trzeba rozpatrzec na dwa przypadki
xe(−nieskoczonsc, 1) (1,+NSK)
ale nie umiem tego poskracac
moglibyscie mi roziwazac z wtłumaczeniem lub powiedziec mi co dokładnie mam zrobic?
| | x3−2x | |
c) |
| xo=0 (tutaj to juz zupełnie nie rozumiem przez te 0 |
| | IxI | |
Prosiłbym chociaz, o wskazanie drogi bo niby wiem, ze trzeba wylaczyc czynnik przed nawias
skrocic cos
ale nie wiem od czego zaczac czy najpierw zastosowac wzor na kwadrat czy najpierw skrocic
3 z
2(jak tak mozna)
nie wiem juz, bede wdzieczny za kazda pomoc
18 lis 14:49
Blee:
a)
zauważ, że (x−1)2 = |x−1|*|x−1|
skracasz i masz gotowe
18 lis 14:50
Blee:
b)
4−x2 = (2+x)(2−x)
i tutaj granica lewo i prawostronna niestety musi być zrobiona
c) tak samo (lewo i prawostronna) x3 − 2x = x(x2−2)
d)
|x−3|3 = (x−3)2*|x−3|
a co to +2 w mianowniku robi? to chyba jakaś pomyłka
e)
x2 + |x| = |x|*|x| + |x| = |x|*(|x| + 1)
skracasz
18 lis 14:52
załamany: w a mam tak
(−nsk do 1)
| I x−1I Ix−1I | |
| minus wyciagam w mianowniku przed nawias i |
| −x+1 | |
| | Ix−1I Ix−1I | | I x−1I | | 0 | |
jest |
| skracam i ychodzi |
| czyli |
| i nie |
| | − (x−1) | | −1 | | −1 | |
wiem czy dobrze zaczynam...
18 lis 15:01
Jerzy:
A po co wyciągasz minus w mianowniku ?
18 lis 15:03
Blee:
a po co
| | |x−1|*|x−1| | |
a) |
| = |x−1| ... tyle  |
| | |x−1| | |
18 lis 15:04
załamany: zeby skrocic ten jeden moduł Ix−1I bo bez wyciagania jest −x+1
18 lis 15:05
Blee:
załamany ... zobacz że ja nawet nie rozpatruje przypadków kiedy zmieniasz znak bądź nie
| | |x−1|*(coś) | |
jak masz |
| to po prostu to skracasz  i zapisujesz .... = (coś)  |
| | |x−1| | |
18 lis 15:09
załamany: albo jestem jakis ułomny albo nie rozumiem
przykład d
| Ix−3I3 +2 | | Ix−3I2 +2 | |
| to mam |
| no i wtedy biore te 2 przypadki(bo |
| (x−3)2 | | x−3 | |
inaczej nie umiem...)
| | x2−6x+11 | |
i mam |
| ale podstawiam za x=3 i w liczniku wychodzi 11 a w mianowniku 0.. |
| | x−3 | |
a w odpowiedziach jest 2 i juz siwieje i totalnie nie rozumiemm co mam z tym zrobic...
18 lis 15:30
Blee:
bzduuura
18 lis 15:41
Blee:
| | |x−3|3 + 2 | |
zauważ, że |
| > 0 dla każdego x≠3 |
| | (x−3)2 | |
| | |x−3|2 + 2 | |
natomiast |
| < 0 dla x<3 |
| | x−3 | |
18 lis 15:42
Blee:
| | a3 + 1 | | a2 + 1 | |
po drugie ... o kiedy można tak skracać: |
| = |
| |
| | a2 | | a | |
18 lis 15:43
Blee:
| |x−3|3 + 2 | | |x−3|3 | | 2 | | 2 | |
| = |
| + |
| = |x−3| + |
| |
| (x−3)2 | | |x−3|2 | | (x−3)2 | | (x−3)2 | |
no to granicą NA PEWNO nie będzie '2'
18 lis 15:51