Sprawdź parzystość/nieparzystość funkcji
Piotrek: Sprawdź parzystość/nieparzystość funkcji f(x)=|x3|
18 lis 14:26
Bleee: Funkcja parzysta
18 lis 14:28
Bleee:
f(−x) = |(−x)3| = |−x3| = |x3| = f(x)
18 lis 14:30
Piotrek: Może trochę źle sformowałem pytanie. A tym, że jest parzysta sumie to się z wykresu
dowiedziałem, a bardziej zależy mi na sposobie rozwiązania bo ja utknąłem w miejscu, że:
f(x)=|x3| więc f(−x)=|−x3| czyli to się równa x3, a x3 nie jest funkcją parzystą. I nie
bardzo wiem gdzie popełniłem błąd.
18 lis 14:33
Piotrek: A czy napisanie że |−x3|=x3 jest błędem?
18 lis 14:34
Jerzy:
Nie jest błędem.
18 lis 14:36
Leszek: Blad , koleg @Bleee napisal Ci poprawnie !
18 lis 14:37
Bleee:
|−x3| = |−1|*|x3| = |x3|
18 lis 14:38
Blee:
PS. Moduł z każdej funkcji nie parzystej daje Ci funkcję parzystą.
18 lis 14:39