Pochodne
Ank: Oblicz pochodną korzystając ze wzoru na pochodną funkcji założonej
f(x) = tg (3ex2 − x)
18 lis 14:16
Bleee:
Anka ... powiedz mi ... w czym tkwi problem

Jakiś wzorów nie rozumiesz? Czy po prostu Ci się nie chce tego robić ?
18 lis 14:19
Bleee:
wzór na pochodną funkcji złożonej:
( f(g(x)) )' = f'(g(x)) * g'(x)
czyli pochodna funkcji zewnętrznej (i przepisujesz co jest wewnątrz) * pochodna funkcji
wewnętrznej
18 lis 14:20
Jerzy:
| | 6xex2 − 1 | |
f'(x) = |
| |
| | cos2(3ex2 − x) | |
18 lis 14:20
Ank: Wychodzą mi inne odpowiedzi niż w podręczniku i chciałam się upewnić. Nie to że nie chce mi się
tego robić, ale dzięki
18 lis 14:25
Bleee:
To podaj swoje rozwiązanie. Sprawdzimy i poprawimy jeżeli będzie taka potrzeba.
Wtedy masz szansę nie robić w przyszłości tego samego błędu.
18 lis 14:28