Postać trygonometryczna liczby zespolonej
simon5005: Przedstaw w postaci trygonometrycznej liczby:
a)
1 + itgφ
−−−−−−
1 − itgφ
b)
1 + cosφ + isinφ , φ ∊ (−π; π >
18 lis 14:16
PW: a)
| | | | cosφ+isinφ | |
|
| = |
| = |
| | | | cosφ−isinφ | |
| | (cosφ+isinφ) | (cosφ+isinφ) | |
= |
|
| = |
| | (cosφ−isinφ) | (cosφ+isinφ) | |
| | (cosφ+isinφ)2 | |
|
| = |
| | cos2φ−(isinφ)2 | |
| | cos2φ+2icosφsinφ−sin2φ | | cos2φ−sin2φ+i(2sinφcosφ) | |
= |
| = |
| = |
| | cos2φ+sin2φ | | 1 | |
= cos(2φ)+isin(2φ)
18 lis 15:29
simon5005: Dziękuję za dokładne rozpisanie przykładu

W przykładzie b) mogę rozpisać 1 jako cos
2φ+sin
2φ i prowadzić dalej działania, czy jednak
narzucona dziedzina φ to uniemożliwia?
18 lis 16:10
PW: Pisząc φ∊(−π, π> autor zadania zaznacza jedynie, że taki zakres przyjął dla argumentu liczby
zespolonej (niektórzy przyjmują, że argument ma zakres <0, 2π) − oba zakresy dają to samo, gdy
zaznaczymy liczbę na płaszczyźnie zespolonej, choć zapisy w obu konwencjach mogą wyglądać
inaczej).
18 lis 16:35
simon5005: Ok to już wszystko jasne, dziękuję jeszcze raz
18 lis 17:07