Planimetria - promień okręgu i pole trapezu
eM Kej: Witam,
Mam problem z rozpisaniem i rozwiązaniem zadania:
Na okręgu opisano trapez ABCD. Punkt styczności podzielił ramię BC na odcinki 2 i 18 cm. Oblicz
promień danego okręgu i pole trapezu.
18 lis 13:52
Bleee:
2α + 2β = 180
o (z własności trapezu)
więc α+ β = 90
o.
Więc ΔBOC jest prostokątny
a
2 + b
2 = 20
2
ale też wiemy, że:
r
2 + 2
2 = b
2
r
2 + 18
2 = a
2
więc mamy:
r
2 + 18
2 + r
2 + 2
2 = 20
2
2r
2 = 20
2 − 18
2 − 4
2r
2 = (20−18)*(20+18) − 4
2r
2 = 2*38 − 4
r
2 = 38 − 2
r
2 = 36
r = 6
natomiast jeżeli to nie jest trapez prostokątny bądź równoramienny to szczerze mówiąc, nie wiem
jak obliczyć jego pole (konkretniej − nie wiem jak wyznaczyć y i x)
18 lis 14:15