lim x>oo lnx/(x^2+1)^(1/2)
cyryl: Granica funkcji
lim x>oo lnx/(x2+1)(1/2)
robię Hospitala i mam
(1/x)/(x/(x2+1))
dalej mam oo/oo
robię znów Hospitala
mam 1/2(x2+1)1/2
czyli 1/oo
co się równa granicy 0
dobrze?
18 lis 12:49
Blee:
yyyy ... proszę pokazać ile wynosi:
(√x2+1)' = ....
18 lis 12:51
Blee:
druga sprawa −−− drugi raz de'Hospitala robić nie potrzeba ... już wczesniej wiadomo, że
granica będzie 0
18 lis 12:52
cyryl: x/√x2+1
Granica funkcji
lim x>oo lnx/√x2+1
robię Hospitala i mam
(1/x)/(x/√x2+1)
dalej mam oo/oo
robię znów Hospitala
mam 1/2√x2+1
czyli 1/oo
co się równa granicy 0
dobrze?
18 lis 12:55
Blee:
po pierwszy de'Hospitalu możesz zrobić:
| | √x2+1 | | x√1+ (1/x2) | |
| = |
| = |
| −−−−> 0 |
| | x2 | | x2 | |
18 lis 12:56
Blee:
a nawet jeżeli nie zauważyłeś tego ... to po przekształceniu 'łatwiejsze' pochodne masz do
wyliczenia (to taka uwaga na przyszłość)
18 lis 12:57
cyryl: dzieki
18 lis 13:05