Obliczyc granice takiego ciągu
Padoski: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Hejka, mam obliczyc granice tego ciągu an= |
| + |
| +...+ |
| . |
| | 1*2 | | 2*3 | | (n−1)*n | |
Jak sie za to zadanie zabrac, wydaje mi sie ze nie moge skorzystac ze wzoru na sume, poniewaz
nie jest to ani ciąg arytmetyczny ani geometryczny, jaki w takim razie jest? Jak robic tego
typu zadania ?
18 lis 12:31
Blee:
zauważ, że
| 1 | | n − (n−1) | | n | | n−1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| (n−1)*n | | n*(n−1) | | n(n−1) | | n*(n−1) | | n−1 | | n | |
zastosuj to tutaj a mocno ułatwi Ci się postać tej sumy
18 lis 12:33
Blee:
PS. To zadanie bardzo często ląduje w internecie − wystarczyło chwile poszukać
18 lis 12:34
Padoski: I teraz w jaki sposob moglbym od tego wyjść znając to rozwinięcie co podales? jakas sume
policzyc, w jaki sposob ? I jeszcze pytanko odnosnie tego ze jest tego zad pelno w internecie,
jak szukasz takie zadanka? Jak szukalem po numerze nie moglem znalezc. Kopiowac caly wzor tego
co mam obliczyc i wklejac ?
18 lis 12:50
Blee:
zauważ, że wtedy masz:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + ... − |
| + |
| − |
| |
| 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | n−1 | | n−1 | | n | |
18 lis 12:54