Obliczenie granicy
Z2: Hej mam małe pytanie jak obliczyć tą granicę:
lim (n−>∞) (3n3n+1)n
Doszedłem do postaci: lim (n−>∞) (1 + −13n+1)n i nie jestem pewien jak dalej
przekształcić potęgę
18 lis 12:19
6latek: | | −1 | | n | |
[1+ |
| 3n+1] |
| = (e−1) 1/3 dokoncz |
| | 3n+1 | | 3n+1 | |
18 lis 12:29
Blee:
| | −1 | | −1 | |
(1 + |
| )n = (1 + |
| )(3n+1)/(−1) * (−1/(3n+1)) * n = |
| | 3n+1 | | 3n+1 | |
| | −1 | |
= ((1 + |
| )(3n+1)/(−1))−n/(3n+1) −−−> (e1)−1/3 = e−1/3 |
| | 3n+1 | |
18 lis 12:29