elementy
6latek: Mamy
k1 elementow typu 1 (nierozroznialnych )
k2 elementow typu 2 (nierozroznialnych)
k3 elementow typu 3 (nierozroznialnych)
.
.
kn elementow typu n (nierozroznialnych)
(np kule o n kolorach )
Na ile roznych sposobow mozna uporzadkowac w rzedzie te elementy ?
W ogole o co tutaj chodzi ?
17 lis 23:42
Bleee: Chodzi oto że jak masz kule z różnymi kolorami to pytanie brzmi ile różnych kombinacji kolorów
można uzyskać układając je jedna obok drugiej
17 lis 23:44
Bleee:
Wiec dla kul typu 1 wybierasz k1 miejsc, później dla typu 2 wybierasz k2 miejsc, itd.
17 lis 23:47
6latek: Witam
Wiec jak to zrobic ?
17 lis 23:47
Bleee:
Jak napisalem
p − − − liczba wszystkich miejsc ( czyli ∑ k
i)
17 lis 23:52
17 lis 23:55
Bleee:
Chociaż wątpię by Ci ten zapis jakoś pomogl
17 lis 23:56
6latek: Raczej nie
ten pierwszy bardziej
18 lis 00:03
Pytający:
| | (∑i=1n(ki))! | | (k1+k2+...+kn)! | |
= |
| = |
| , |
| | ∏i=1n(ki!) | | k1!k2!(...)kn! | |
może ten zapis prostszy.
18 lis 00:04
6latek: Taki zapis mam w odpowiedzi
Tylko zeby dobrze go zrozumiec .
18 lis 00:06
Blee:
należy zauważyć, że:
| | (p−k1)! | |
= |
| |
| | k2)!*(p−k1−k2)! | |
.....
| |
= U{(p − k1 − .... − kn−2)!}{kn−1!*(p − k1 − .... − |
| |
k
n−1)!}
zauważ, że:
| p! | |
| = (p−k1+1)*...*p |
| (p−k1)! | |
| (p−k1)! | |
| = (p− k1 − k2 + 1)*....*(p−k1) |
| p − k1 − k2)! | |
| (p−k1−k2)! | |
| = (p− k1 − k2 − k3 + 1)*....*(p−k1−k2) |
| (p−k1−k2−k3)! | |
......
| kn! | |
| = 1*....*kn (natomiast kn = p − k1 − .... −kn−1) |
| 0! | |
jak widzisz iloczyn tych wszystkich wyrażeń to nic innego jak p! (czyli (k
1 + ... + k
n)! )
mam nadzieję, że pokazałem Ci jak przejść z 23:52 do wzoru 00:04
18 lis 00:20
6latek: Dziekuje . Jutro bede to rozgryzal .
18 lis 00:23
Pytający:
Po rozpisaniu symboli Newtona napisanych przez
Blee otrzymasz to samo.
(k
1+k
2+...+k
n)! // na tyle sposobów można ustawić wszystkie kulki w ciąg (przy założeniu, że
wszystkie kulki są rozróżnialne)
k
1! // tyle jest ciągów powyżej, które różnią się między sobą jedynie kolejnością kul "typu
1", dlatego dzielimy, bo te kule mają być między sobą nierozróżnialne
...
Może prościej na przykładzie:
3 kule:
•••
Wszystkich ciągów (kule tego samego koloru rozróżnialne) jest (2+1)!=6:
− •1•2•
− •2•1•
− •1••2
− •2••1
− ••1•2
− ••2•1
Aby "pozbyć się" rozróżniania kul niebieskich, wystarczy podzielić przez 2! (bo są 2 takie
| | 3! | |
kule), stąd różnych ciągów jest |
| =3: |
| | 2! | |
− •••
− •••
− •••
18 lis 00:27