Wyraz ogólny ciągu
Nick: Hej, mam tutaj pytanie z serii może głupich, ale no nie wiem.
"Podaj wzór − w postaci funkcji zmiennej n należy do N − na wyraz ogólny ciągu
a
n = 1*4 +4*7 +...+ (3n−2)*(3n+1)
i tearz pytanie, czy wyraz ogól ny to nie jest to: (3n−2)*(3n+1)

bo jak nie, to co mam właściwie zrobić w tym zadaniu
17 lis 22:00
Mila:
(3n−2)*(3n+1) to n−ty składnik sumy
Musisz obliczyć sumę :
a
n=S=1*4 +4*7 +7*10+...+ (3n−2)*(3n+1)
S=∑(k=1 do n)[(3n−2)*(3n+1) ]=∑(k=1 do n)(9k
2−3k−2)= rozbijamy na dwie sumy:
=9*∑(k=1 do n)k
2−∑(k=1 do n)(3k+2)=
w pierwszej sumie masz sumę kwadratów kolejnych licz naturalnych od 1 do n, w drugiej
sumę n− wyrazów c. arytm.
| | n*(n+1)*(2n+1) | | 3n+7 | |
=9* |
| − |
| *n= |
| | 6 | | 2 | |
| | 3*(2n2+n+2n+1)−3n−7 | | 6n2+9n+3−3n−7 | |
=n*( |
| )=n* |
| = |
| | 2 | | 2 | |
=n*(3n
2+3n−2)
an=f(n)=n*(3n2+3n−2)
Licz sama jeszcze raz
17 lis 23:10
Nick: poczekaj, bo nie rozumiem, dlaczego w pewnym momencie przemieniłaś (3n−2)*(3n+1) na literke
"k"?
oraz nie rozumiem rozbicia sumy
17 lis 23:19
Mila:
Masz obliczyć sumę n wyrazów sumy , w której każdy składnik ma wartość (3k−2)*(3k+1)
gdzie k=1 do n .
(3k−2)*(3k+1) po wymnożeniu jest równe 9k2−3k−2=9k2−(3k+2)
Licz teraz
a1, a2,a3 to zrozumiesz
17 lis 23:39
Nick: nie, nie rozumiem
rozumiem zapis sumy − ok i że mamy obliczyć wyrazów sumy, ale nie mam pojęcia skąd wiesz, że to
(3k+2) mam traktować jako ciag arytmetyczny
oraz, ze 9∑ k2 to [n*(n+1)*(2n+1)]/6?
17 lis 23:48
Nick: Nie moge po prostu do sumy: 9k2−3k−2=9k2−(3k+2) podastwaić pod k=1 dalej, k=2, k=3 itd ?
17 lis 23:49
Nick: ktoś pomoże zrozumieć ?
18 lis 12:34
Blee:
"nie mam pojęcia skąd wiesz, że to
(3k+2) mam traktować jako ciag arytmetyczny"
Zauważ, że ∑(3k+2)
to kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego; gdzie:
b
1 = 3*1 + 2
b
2 = 3*2 + 2
b
3 = 3*3 + 2
....
itd.
"oraz, ze 9∑ k
2 to [n*(n+1)*(2n+1)]/6"
to już jest jeden ze wzorów który czasami w zadaniach trzeba wykazać indukcyjnie ... tyle że
powinno być bez 9 przed sumą

(tak zresztą ma Miluś)
"Nie moge po prostu do sumy: 9k2−3k−2=9k2−(3k+2) podastwaić pod k=1 dalej, k=2, k=3 itd ?"
Nie ... bo:
a
1 = ten wzór dla k=1
a
2 = ten wzór dla k=1 + dla k=2
a
3 = ten wzór dla k=1 + dla k=2 + dla k=3
.....
a
n = ten wzór dla k=1 + dla k=2 + dla k=3 + .... + dla k=n
I jak tutaj tak podstawiając chcesz wyznaczyć wzór funkcji (zależnej od 'n')
18 lis 12:40
Nick: Dobra, prawie rozumiem, ale ten fragment
"Zauważ, że ∑(3k+2)
to kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego; gdzie:
b1 = 3*1 + 2
b2 = 3*2 + 2
b3 = 3*3 + 2
....
itd."
| | 3n+7 | |
I dalej średnio rozumiem skąd |
| *n bo suma n wyrazów w ciągu arytmetycznym to |
| | 2 | |
| | (a1 +an) | | 3n+7 | |
s = |
| *n to jakie przekształcenia musiały zajść by to było równe |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
Skoro u nas a
1 = 3k+2
a wzór na a
n = a
1+(n−1)*r ?
19 lis 15:20
Pytający:
| | (3*1+2)+(3*n+2) | | 3n+7 | |
∑k=1n(3k+2)= |
| *n= |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
Albo jeszcze inaczej (acz wcale nie prościej):
∑
k=1n(3k+2)=
=∑
k=1n(3k)+∑
k=1n(2)=
=3∑
k=1n(k)+2∑
k=1n(1)=
19 lis 15:28
Nick: wiem skad (3*1+2) bo to 3k+2 , ale skąd nagle "(3*n+2)" i to jeszcze z n−em
19 lis 15:37
Nick: czy wyrazem n nie powienien wyglądać tak: an = a
1+(n−1)*r oraz a
1 = 3k+2
| | a1 +an | | 3k+2+ [3k+2+(k−1)*3] | |
to suma nie powinan wyjść: |
| czyli = |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 lis 15:40
Mila:
a
k=3k+2 ogólny wzór ciągu ciągu arytmetycznego , to jest wzór na k−ty wyraz ciągu.
a
1=3*1+2=5, za k podstawiasz
1
to n−ty wyraz ciągu tak obliczasz :
a
n=3n+2
S
n suma n wyrazów ciągu
| | a1+an | | 5+3n+2 | | 3n+7 | |
Sn= |
| *n= |
| *n= |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
===========================
Sprawdzam , że a
k=3k+2 jest ciągiem arytmetycznym
a
k+1=3*(k+1)+2=3k+3+2
a
k+1−a
k=3k+3+2−3k−2=3
r=3 różnica ciągu (stała)
n−ty wyraz to
a
n=3n+2
100−tny wyraz to
a
100=3*100+2
19 lis 15:58
Nick: | | n(n+1) | |
dobra rozumiem, ten "trudniejszy" zapis, bo suma (k)= |
| |
| | 2 | |
ale chce się dopytać, suma z cyfry jak tutaj jest z (1) to zawsze jest 2 razy "n"

I to
| | n(n+1) | |
należy zapamietac jak powyższą przemiane ? że suma K = |
| |
| | 2 | |
19 lis 16:03
Pytający:
"wiem skad (3*1+2) bo to 3k+2 , ale skąd nagle (3*n+2) i to jeszcze z n−em"
(3*1+2)=3k+2 dla k=1
(3*n+2)=3k+2 dla k=n
∑k=1n(3k+2)=(3*1+2)+(3*2+2)+...+(3*n+2)
A jeśli naprawdę musisz to mieć przedstawione jako an=a1+(n−1)r, to:
a1=3*1+2=5
r=a2−a1=(3*2+2)−(3*1+2)=3
an=5+(n−1)*3=3n+2
19 lis 16:03
Nick: aaa "a1=3*1+2=5, za k podstawiasz 1
to n−ty wyraz ciągu tak obliczasz :
an=3n+2 " bo mi się zaczeło wszytsko mieszać z tym wzorem na an=a1+(n−1)*r
19 lis 16:05
Nick: oki, rozumiem, dziękuję
19 lis 16:07
Pytający:
Poniżej masz po prostu sumy dla ciągu stałego:
∑
k=ab(1)=1+1+...1=(b−a+1)*1=(b−a+1) // sumujemy (b−a+1) jedynek
∑
k=1n(1)=1+1+...1=n*1=1 // sumujemy (n−1+1)=n jedynek
∑
k=12(1)=1+1=2*1=2 // sumujemy (2−1+1)=2 jedynek
∑
k=36(1)=1+1+1+1=4*1=4 // sumujemy (6−3+1)=4 jedynek
∑
k=13(2)=2+2+2=3*2=6 // sumujemy (3−1+1)=3 dwójek
2∑
k=13(1)=2(1+1+1)=2(3*1)=6 // dwukrotnie sumujemy (3−1+1)=3 jedynek
Nic nie trzeba zapamiętywać − samo się zapamięta, jak zrozumie się zapis.
19 lis 16:13