wzory mnozenia
Nick: czy może ma ktoś pomysł jak to rozbić :
Oblicz wartość wyrażenia x3+y3,jezeli wiadomo ̇ze x+y= 3, x2+y2= 7
Starałam sie podejsc do tego na dwa sposoby ale jakoś nie wychodzi:
1) zamienić (x+y)3= x3 + 3x2y + 3xy2+y3
czyli x3+y3= (x+y)3 − 3x2y − 3xy2 i teraz ma
x3+y3 = 33 −3(x2y + xy2) i chciałam z tego wyciągnąć x2 +y2
ale to i tak nadal zostanie mi gdzieć x razy y, wieć bez sensu
2)sposób
x3+y3= (x+y)(x2 −xy+ y2) i to potem robić
x3+y3= (x+y)[(x+y)2 −3xy] i znowu to x razy y
Mógłby ktoś naprowadzic?
17 lis 20:34
6latek: x2+y2= (x+y)2−2xy
teraz wyliczysz xy
17 lis 20:38
Leszek: x3 + y3 = (x+y)3 − 3xy(x+y) , oraz (x+y)2 = x2 + 2xy +y2 ⇒ xy = ......
17 lis 20:42
Nick: aaaa oki, peeewnie. dzieki !
17 lis 20:55