zbadaj monotoniczność
bethany: Zbadaj monotoniczność funkcji f(x)=2xe−x
Byłabym wdzięczna za krótkie wytłumaczenie.
17 lis 20:15
Leszek: Pochodna funkcji : f '(x) = 2e−x − 2xe−x = 2e−x *( 1−x)
Wykorzystaj wlasnosci pochodnej do wyznaczenia przedzialow monotonicznosci funkcji !
17 lis 20:36
bethany: czyli funkcja rośnie w całej dziedzinie ?
17 lis 20:53
Jerzy:
A czy pochodna jest stale dodatnia ?
17 lis 21:42
janek191:
f '(x) > 0 dla x < 1 wtedy f rośnie
f '(x) < 0 dla x > 1 wtedy f maleje
f '(1) = 0 W punkcie x = 1 f ma maksimum
18 lis 07:55