indukcja - silnia
asdf: udowodnić indukcyjnie dla n ≥ 2
| | n+2 | |
Teza: n! * (n+1) < ( |
| )n+1 |
| | 2 | |
Dowód:

Prosiłbym o rozwiązanie

nigdy nie wiem jak te nierownosci się rozwiązuje w indukcji
17 lis 19:23
jc: Lepiej przejść z n−1 do n.
Wykorzystaj nierówność 2nn < (n+1)n.
Mamy bowiem (n+1)n = n2 + n*nn−1 + ... + 1 > 2nn dla n≥2.
17 lis 19:38
jc: Lepiej przejść z n−1 do n.
Wykorzystaj nierówność 2nn < (n+1)n.
Mamy bowiem (n+1)n = n2 + n*nn−1 + ... + 1 > 2nn dla n≥2.
17 lis 19:39
asdf: Mógłbyś wyjasnić skąd wziąłeś podaną przez Ciebie nierówność?
17 lis 19:43
Bleee:
Zauważ, ze:
2n =(1+1)n
17 lis 19:48
jc: Ze wzoru na potęgę sumy:
| | | | | | | | | | | |
(a+b)n = | an + | an−1b + | an−2b2+...+ | abn−1 + | bn |
| | | | | | |
17 lis 20:05
asdf: Dzieki!
17 lis 20:42