Z talii 52 kart losujemy 2 karty i odkładamy je na bok.
Michał: Z talii 52 kart losujemy 2 karty i odkładamy je na bok.
Następnie z pozostałych kart losujemy kolejno 3 karty, przy czym po każdym wylosowaniu kartę
dokładamy z powrotem do talii i tasujemy.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że wszystkie wylosowane 3 karty będą asami.
17 lis 16:47
Bleee:
P(A) =
| | 43 | | 48*47 | | 33 | | 2*4*48 | | 23 | | 4*3 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 503 | | 52*51 | | 503 | | 52*51 | | 503 | | 52*51 | |
17 lis 16:52
Pytający:
| | 4 | |
| *( |
| )3+ // 0 asów odłożonych |
| | 50 | |
| | | | 3 | |
+ |
| *( |
| )3+ // 1 as odłożony |
| | | | 50 | |
| | | | 2 | |
+ |
| *( |
| )3= // 2 asy odłożone |
| | | | 50 | |
17 lis 16:53
Michał: Mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego tak?
17 lis 18:41
Blee:
a czego nie rozumiesz w tym co napisał Pytający
17 lis 18:45
Michał: Rozumiem, że jest to prawdopodobieństwo całkowite, ale nie rozumiem skąd się wzięły
poszczególne składowe.
17 lis 19:07