grupy
grupy:
Dana jest grupa G, jej element a∊G oraz homomorfizmy grup f:(Z, +)→G i g:(Z, +)→G takie, ze
a=f(1)=g(1).
Udowodnic, ze f(k)=g(k) dla kazdego k calkowitego.
Z=<1>.
Homomorfizmy sa okreslone na generatorach jednoznacznie.
Tylko nie wiem jakie dzialanie jest w G. Zakladam, ze dodawanie.
Dla k calkowitego nieujemnego:
f(k)=f(1+1+...+1)=f(1)+f(1)+...+f(1) (k razy)
=ka
g(k)=ka
Dla k calkowitego ujemnego?
17 lis 16:47
grupy: ?
18 lis 08:41
grupy: ?
19 lis 09:21
grupy:
Dla k calkowitego ujemnego:
f(k)=g(k)=ak, k calkowite nieujemne
g(−k)=f(−k)=(ak)−1=a−k, (−k) calkowite niedodatnie
Stad f(k)=g(k) dla k calkowitego.
Dobrze?
Moze da sie inaczej?
19 lis 10:16
ABC: ty mieszasz chyba zapis addystywny z multiplikatywnym
dla ujemnych wykorzystaj łatwo dający się pokazać fakt który w zapisie addytywnym wygląda tak:
02=h(01)=h(−1+1)=h(−1)+h(1)
stąd h(−1)= −h(1)
dałem indeksy do elementów neutralnych żeby czytelniej było
19 lis 10:31
grupy:
Czyli
f(−k)=−f(k)=−(ka)=−ka=(−k)a=g(−k) , k calkowite nieujemne (czyli (−k) calkowite niedodatnie)
Stad f(k)=g(k) dla k calkowitego.
Tak?
19 lis 11:59
grupy: ?
19 lis 14:27
grupy: ?
20 lis 10:41
Adamm:
Co ma G do tych homomorfizmów?
Tak naprawdę to nic.
f(1)=g(1)
f(1)k = g(1)k
f(k) = g(k), k∊Z
bo homomorfizm zachowuje operację potęgowania
20 lis 19:37