Trygonometria
Leaff : Kąt alfa jest ostry a sin alfa to 2/3. Oblicz wartość wyrażenia
√1+tg kwadrat alfacos alfa
obliczyłem że cos alfa to √53 ,poprawna wartość obliczonego wyrażenia powinna wynosić
9 5 ale nie wiem dlaczego nie wychodzi mi ten wynik, prosiłbym o wyjaśnienie
17 lis 16:46
Bleee:
| | cos2a + sin2a | | 1 | |
1 tg2a = |
| = |
| |
| | cos2a | | cos2a | |
| | 1 | | 1 | |
Wiec to wyrażenie będzie równe |
| = |
| = 9/5 |
| | cos2a | | 1 − sin2a | |
17 lis 16:59
Bleee:
Tam na początku miałem mieć 1+tg2a
17 lis 16:59
Maciess: sin=2/3
sin
2α+cos
2α=1
| | 9 | | 3 | |
licznik=√1+45=√ |
| = |
| |
| | 5 | | √5 | |
17 lis 17:01