: Rozloz na czynniki wielomian x3+x2−7x−3 wiedzac ze liczba p=−3 jest pierwiastkiem wielomianu
rozlozylem to na czynniki i wyszlo mi (x2−2x−1)(x+3) czy jest to dobra odpowiedz? Czy musze
jeszcze rozlozyc ten duzy nawias?
17 lis 16:26
Maciess: Tak rozłóż ten duży jeszcze.
17 lis 16:28
: jest to konieczne? jesli tego nie zrobie to odpowiedz nie bedzie zaliczona?
17 lis 16:31
6latek: tak nalezy rozlozyc na czynniki jak najnizszsego stopnia a tutaj sie da
17 lis 16:33
: ktos mi powie jak rozlozyc ten duzy...? za bardzo nie rozumiem jak to zrobic
17 lis 16:35
: tak samo w tym przypadku (4x2+6x+6)(x−1/2)
17 lis 16:37
Maciess: Wylicz piewiastki wielomianu x2−2x−1 i zapisz w postaci a(x−x1)(x−x2). Czyli delta i dwa
miejsca zerowe. Wychodzą co prawda z piewiastkami ale tak tez mozna zapisac)
17 lis 16:38
Maciess: 4x2+6x+6=0
2x2+3x+3=0
Δ=9−4*2*3=−15 <0
Czyli tu tak nie rozłozymy
17 lis 16:41
: dzieki za pomoc
17 lis 16:42
6latek: x
2−2x−1=0
Δ= 8
√8= 2
√2
x
2−2x−1= (x−(1−
√2))(x−(1+
√2))
17 lis 16:43
: 9x4−12x3−11x2−2x podzielne przez 2
ktora odp dobra?
x(x+1/3)(x−2) czy x(x−2)(3x+1)2
17 lis 16:47