matematykaszkolna.pl
Równanie wykładnicze Maciess: xx =xx
17 lis 15:47
Bleee: x(x/2} = xx1/2 Dla x≠0 x/2 = x1/2 x2 = 4x x(x−4) = 0 Dla x= 0 Masz symbol nieoznaczony
17 lis 16:34
Maciess: Doszedłem do tego samego, alee co z x=1? emotka
17 lis 16:42
iteRacj@: to jest rozwiązanie dla: x>0 (to wynika z tego że w zapisie równania jest x oraz z def. funkcji wykładniczej) i dla x≠1 (to wynika z def. funkcji wykładniczej) dla x=1 podstawiamy i sprawdzamy, że równanie jest prawdziwe
17 lis 18:35
jc: Bleee, tu nie liczymy granic, więc nie ma żadnego symbolu nieoznaczonego.
17 lis 18:40
jc: x≥0 xx = x2x x=0 i x= 1 są rozwiązaniami. dla pozostałych x, x=2x, czyli x=4.
17 lis 18:42
maciek w szkole: Odkopuje temat i dopytuje o to rozwiązanie dla x=0. W szkole dwóch nauczycieli mi powiedziało, że jednak nie. Kogo słuchac?
29 lis 11:36
ABC: powiedz im że przyjmujesz umowę 00=1
29 lis 11:44
PW: Nauczyciele odpowiadali, że 0 nie jest rozwiązaniem, bo w szkole średniej nie definiuje się 00 (stwierdza się, że taki symbol nie oznacza żadnej liczby).
29 lis 12:03
Pytający: Dla x=0 Twoje równanie ma postać: 00=00 00=00 Jak widać to czy x=0 jest rozwiązaniem zależy od tego, czy i jak zdefiniowane jest 00: • 00=1 wtedy x=0 jest rozwiązaniem, • 00=0 wtedy x=0 jest rozwiązaniem, • 00 niezdefiniowane wtedy x=0 nie jest rozwiązaniem. https://en.wikipedia.org/wiki/Zero_to_the_power_of_zero
29 lis 12:19
jc: Nie uczyłem się w szkole, miałem inne atrakcje. Na studiach nikt mi takich rzeczy nie mówił. W posiadanych podręcznikach też chyba nic na ten temat nie było. Bez tej umowy mamy kłopot z niektórymi wzorami, Nie moglibyśmy napisać ∑n=1 xn bez zastrzeżenia, że dla x=0 obowiązuje inny wzór. Oczywiście można by wydzielić pierwszy składnik: 1+∑n=1 xn lub w ogóle nie używać symbolu ∑.

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

Nie moglibyśmy bez zastrzeżeń napisać wzoru (a+b)n=∑k=0n
an−kbk.

xn 
Czy widziałeś wzór ex=∑n=0

?
 n! 
Czy ktoś ostrzegał, że dla x=0 wzór traci sens? Ale może w szkole nie używa się symboli ∑. Nie wiem. Podobnie jest z n!. Można przecież nie definiować 0! ale lepiej się umówić, że to 1. Definicje są dla naszej wygody emotka
29 lis 12:27
6latek: Dzien dobry jc emotka W posiadanych podrecznikach jest taka umowa chocby w podreczniku do klasy 3 technikum i liceum zawodowego Stefana Straszewicza (1972 r) ze 00=1 jest to uzupelnienie definicji Dla dowolnej liczby a≠0 a0=1
 1 
a−n=

an 
Jednak pisze dalej tak Nie bedziemy wprowadzac znaku 00 gdyz nie jest on nam potrzebny Zapamietajmy wiec ze 00 nie oznacza zadnej liczby
29 lis 12:39
jc: 6latku, jak wspomniałem, definicje są dla naszej wygody. Bez tej umowy, że 00=1 trudno mówić o szeregach potęgowych. Przy tym temacie, nikt nawet nie wspomina o tym, że 00=1, zakładając, że jest to znana umowa. Umowa nie ma większego znaczenia, jeśli nie używamy symbolu ∑. Ja akurat preferuję zapis z kropkami: a1+a2a3+...+an.
29 lis 12:58
PW: Panowie, zbyt duża wiedza przeszkadza czasami. Uczeń pyta, trzeba mu udzielić odpowiedzi zgodnej z podstawa programową. CKE publikuje wzory zgodne z tą podstawą, np. http://www.maturzysta.info/pdf_portal/2015/Matematyka-Wybrane-wzory-matematyczne.pdf − na stronie 1. jest wyraźnie powiedziane, że definiuje się symbol a0 tylko dla a≠0. Jak przykładowo podał 6latek w podręcznikach szkolnych nie definiuje się symbolu 00. Na pytanie o dziedzinę równania xx=xx uczeń powinien odpowiedzieć, że x∊(0,). Natomiast niepotrzebne są rozważania czy może być x=1. Wyrażenie xx ma sens dla x=1 i nie jest to funkcja wykładnicza.
29 lis 13:15
jc: Wystarczyłoby więc w treści zadania dodać, że x>0 i po kłopocie. W jakich miejscach umowa 00=1 sprawia problemy?
29 lis 13:30
Leszek: W programie szkolnym przyjmuje sie dla funkcji wykladnicze y= ax , ze a> 0 Czyli w tym zadaniu x> 0
29 lis 14:12
Maciess: Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Gdyby coś podobnego pojawiło się na maturze to już wiem wszystko − PW rozwiał moje wątpliwości. Ale szczerze mówiąc to chodziło mi bardziej o to czy faktycznie 0 jest rozwiązaniem (nie na egzaminie) emotka
29 lis 20:01