Rzucono trzy sześcienne kostki do gry.
Adam: Rzucono trzy sześcienne kostki do gry.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że choćby na jednej z nich wypadnie jedynka,
jeżeli wiadomo, że na wszystkich trzech kostkach były różne wyniki?
17 lis 15:40
iteRacj@:
na wszystkich trzech kostkach są różne liczby oczek
|Ω|=6*5*4
bo na pierwszej sześć możliwości, na drugiej pięć i na trzeciej cztery
J − na żadnej kostce nie wypadnie jedynka
|J|=5*4*3
na pierwszej kostce jeden z wyników od dwu do sześciu oczek, na drugiej cztery z pozostałych i
na trzeciej trzy z pozostałych wyników
J' − zdarzenie przeciwne do J, przynajmniej na jednej z kostek wypadnie jedynka
| | 5*4*3 | |
P(J')=1−P(J)=1− |
| |
| | 6*5*4 | |
17 lis 16:12