Obliczyć granicę ciągu
llor15: Obliczyć granicę ciągu an
an=pierwiastek stopnia: 2n z wyrażenia: (n2+1)(n+1)
17 lis 15:18
Blee:
czyli masz
(n
2+1)
(n+1)/2n = (n
2+1)
(1/2 + 1/(2n)
ile będzie wynosić granica z tego
17 lis 15:23
llor15: (n2(1+1/n2))1/2=n=+∞
17 lis 15:28
llor15: Czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak zacząć ten przykład:
an=pierw stopnia n z (1/n+2/n2+3/n3)
17 lis 15:57
Bleee:
Liczba pod pierwiastki zbiega do zera... Ile wynosi pierwiastek (dowolnego stopnia) z zera?
17 lis 16:13
llor15: Również 0. Dziękuję, za pomoc, pozdrawiam
17 lis 16:20
Bleee:
Dobra.... To źle Ci podpowiedzialem

Jedziesz z Tw. o 3 ciagach bo granicą będzie 1 oczywiście
17 lis 16:21