Liczby zespolone - miejsca zerowe wielomianu
Irbis: Witam, mam problem z zadaniem
Podany jest wielomian w(x)=x
4−4x
3+12x
2−16x+15 jednym z miejsc zerowych jest z=1+2i
w takim razie z
2=1−i, ale jak znaleźć pozostałe dwa pierwiastki?
zamiana na formę trygonometryczną nie jest możliwa w tym przypadku, jak zrobić to w inny
sposób?
zależy mi na zrozumieniu w jaki sposób do tego dojść, a nie sama odpowiedź (ją znam
z
3=1−i
√2, z
4=1+i
√2)
z góry dziękuję za pomoc
17 lis 15:07
Blee:
skoro z
1 = 1+2i jest pierwiastkiem, to drugim jest z
2 =1−2i
(x − z
1)(x + z
2) = x
2 − 2x + 5
więc można pogrupować sobie:
w(x) = x
4 − 2x
3 + 5x
2 −2x
3 +4x
2 −10x +3x
2 −6x + 15 = (x
2−2x+5)(x
2−2x+3)
no i szukasz pierwiastków z drugiego nawiasu
17 lis 15:17
Irbis: dziękuję <3 bardzo mi pomogła ta odpowiedź
ale mam jeszcze pytanie co by było gdyby wielomian był np 6 stopnia wtedy tym sposobem
powstałby wielomian 4 stopnia, byłoby dalej możliwe znalezienie tym razem 4 pierwiastków?
17 lis 15:39
6latek:
17 lis 16:01
6latek: x−z
1)(x−z
2)= (x−(1+2i)(x−(1−2i)= (x−1−2i)(x−1+2i)=
=x
2−x+2ix−x+1−2i−2ix+2i+4= x
2−2x+5
(x
4−4x
3+12x
2−16x+15)/(x
2−2x+5)= x
2−2x+3
x
2−2x+3=0
Δ= −8
√−8= i
√8= i2
√2
==============================
17 lis 16:16
Irbis: dziękuję za pomoc

ale w sumie to już zrozumiałam, zastanawiałam się tylko czy jeśli miałabym
wielomian 6 lub większego stopnia i tylko jeden pierwiastek to czy ten sposób również by
zadziałał?
17 lis 16:27
6latek: Mysle ze tak
17 lis 16:45
Bleee:
Tylko przy wyższych stopniach wielomianu po takim rozłożeniu nadal masz wielomianu wysokiego
stopnia z którego trudno wyluskac pierwiastki.
Ale oczywiście, że w taki dokładnie sposób możesz sobie od razu ulatwic poszukiwanie kolejnych
pierwiastków.
Ważna sprawa − jeżeli wielomianu jest nieparzystego stopnia TO NA PEWNO masz przynajmniej jeden
pierwiastek rzeczywisty. (wynika to z faktu, że pierwiastki zespolone zawsze występują parami)
17 lis 16:48
Irbis: Rozumiem, dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi
17 lis 19:20