matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć liczbę zespoloną
Homer:
Obliczyć:
1+
√
3
i
(
)
20
−1+i
17 lis 14:17
jc:
Potęgujesz pierwiastki z 1. [(−1+i)/
√
2
]
20
=[(−1+i)/
√
2
]
4
=(−i)
2
=−1 [(1+i
√
3
)/2]
20
=[(1+i
√
3
)/2]
2
=(−1+i
√
3
)/2 wynik = 512 (1−i
√
3
), ale lepiej sprawdź
17 lis 15:29