Określ rząd macierzy w zależności od parametrów r, s
norbi: Określ rząd macierzy w zależności od parametrów.
Witam chciałbym spytać jak rozwiązać tego typu zadanie
|1 0 0 |
|0 r−2 2 |
|0 s−1 r+2 |
|0 0 3 |
Wyszło mi, że dla dowolnego r i s rząd wynosi 3 ale nie wiem czy jest dobrze.
Dzięki i pozdrawiam.
17 lis 13:21
000: Ponieważ macierz jest 4X3 , rzad macierz może być co najwyżej rząd 3.
ponieważ rząd macierzy mówi nam ile kolumny są niezależne mamy w tym macierzu
wiemy, (lub ile wierszy są liniowo niezależne
A) jeśli r=2 i s ≠ −1 to mammy rząd 3,
B) jeśli r=2 i s=1 to mamy to mamy rząd 2,
C) jesli r ≠2 i s=1 to mamy rząd 3,
D) jeśli r≠2 i s≠1 to rząd 3,
17 lis 13:51
Blee:
000 ... zapomniałeś o r =/≠ −2
17 lis 15:09
norbi: Witam ostatecznie zrobiłem tak
Wyznaczyłem minor
| 1 0 0 |
| 0 r−2 2 |
| 0 s−1 r+2 |
I policzyłem jego wyznacznik który wyszedł równy:
Det(A) = (r−2)(r+2) − 2(s−1)
Sprawdziłem dla jakich r i s wyznacznik przyjmuje wartość 0
dla r ≠ 2 i s r ≠ 1 ====> Rząd = 3
dla r ≠ −2 i s r ≠ 1 ====> Rząd = 3
dla r = 2 i s = 1 ======> Rząd = 2
dla r = −2 i s = 1 ======> Rząd = 3
Czy to wszystkie poprawne rozwiązania tego zadania?
Dzięki i pozdrawiam
17 lis 20:19