okrąg
Fuerta: Dany jest trójkąt prostokatny ABC z katem prostym ACB. Niech r1 oraz r2 będą promieniami
okręgów wpiasnych w trójkąty ACD oraz DCB, gdzie punkt D jest spodkiem wysokości z C na bok
AB. Oblicz promień okregu wpisnego w trójkat ABC.
17 lis 12:31
Mila:

r− promień okręgu wpisanego w ΔABC
| | b | |
1) ΔADC∼ΔACB w skali k= |
| ⇔ |
| | c | |
| | a | |
2) ΔCDB∼ΔACB w skali k= |
| ⇔ |
| | c | |
3) w ΔACB:
| | r2*c | | r1*c | |
a2+b2=c2⇔ ( |
| )2+( |
| )2=c2⇔ |
| | r | | r | |
r=√r12+r22
====================
18 lis 16:22