pochodna
Nibba: Załóżmy że mamy wielkość daną wzorem k=(a*m)/c. Chcę policzyć pochodną cząstkową k po m. Czy
następujące rozwiązanie jest prawidłowe?
(k/m)'= ((a*m)'*c−(a*m)*c')/c2 = (a*1*c−a*m*0)/c2=(a*c)/c2 = a/c
17 lis 12:26
Jerzy: k'(m) = a/c
17 lis 12:28
Jerzy:
Doszedłeś do dobrego wyniku,robiąc bezsensowne przekształcenia.
Tutaj masz prosty wzòr: (a*x)' = a
17 lis 12:30
Jerzy:
Przecież tam nie ma ilorazu funkcji,a taki wzór na pocodną zastosowałeś.
17 lis 12:32
Bleee:
Jerzy... Teoretycznie jest iloczyn funkcji zmiennej i funkcji stałej

Można tak robić ale jest to (jak zauważyłeś) zbyteczne.
Zwłaszcza że tak robiąc i tak skorzystał że wzoru na pochodną z iloczynu funkcji razy stała.
17 lis 12:42
Nibba: Chyba rozumiem. Aby to był iloraz funkcji, to zmienna argument (w tym przypadku m) musiałby być
także w mianowniku, prawda?
17 lis 12:42
Nibba: Ok, wszystko jasne, dziękuję!
17 lis 12:42
Jerzy:
Tak, przy zminnej w liczniku i mianowniku stosujesz ten wzór.
17 lis 12:44