Ze zbioru A = {1, 2, 3, ..., 40} losujemy dwie liczby.
Mat: Ze zbioru A = {1, 2, 3, ..., 40} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
takich dwóch liczb, których iloczyn jest podzielny przez 4.
|A| policzyłem, że jest to iloczyn liczby podzielnej przez 4 i innej losowej liczby z tego
zbioru, więc 10 razy 39. Może to być równe dwóch liczb parzystych niepodzielnych przez 4, więc
| | 1 | |
Wynik w książce się nie zgadza ( jest |
| ) ). Gdzie tkwi błąd? |
| | 2 | |
17 lis 10:33
jc: 40*40 możliwości.
Kiedy iloczyn nie jest wielokrotnością 4?
Pierwsza nieparzysta, druga niepodzielna przez 4 i odwrotnie.
20*30+30*20=40*30
Iloraz = 3/4
Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego = 1/4.
17 lis 10:59
Bleee:
JC to za dużo co zrobiłeś...dwukrotnie liczysz iloczyn dwóch nieparzystych
Lepiej już podzielić na: nieparzyste *nieparzyste + 2*nieparzysta*parzysta, niepodzielna przez
4
20*20 + 2*20*10 = 40*20
17 lis 11:26
Bleee:
Mat.... Ty natomiast popelniasz taki błąd − − − źle skonstruowana omega. Nie ma tutaj sytuacji
losowania bez zwracania
17 lis 11:30
jc: Bleee, masz rację.
Mogłem też odjąć dwa razy zliczone pary: nieparzysta−nieparzysta czyli 20*20=10*40.
17 lis 11:33
Jerzy:
Akurat autor dobrze policzył |Ω|, w przeciwieństwie do jc.
17 lis 11:42
Mila:
A = {1, 2, 3, ..., 40}
1)
2)
A
1={1,3,5,...39} − liczby nieparzyste w zbiorze A, |A
1|=20
A
2={2,6,10,... 38} − liczby podzielne przez 2, ale niepodzielne przez 4
|A
2|=10
A
4={4,8,12,...36 } − liczby podzielne przez 4
|A
4|=10
B− iloczyn wylosowanych liczb podzielny przez 4
B'− iloczyn wylosowanych liczb nie jest podzielny przez 4
dwie liczby nieparzyste lub jedna nieparzysta a druga ze zbioru A
2
===========
17 lis 17:53
jc: Patrzymy na reszty z dzielenia przez 4 (każdej reszcie odpowiada 10 liczb).
0 1 2 3
0 T T T T
1 T N N N
2 T N T N
3 T N N N
Ze zwracaniem 8/16=1/2.
Bez zwracania (powyżej przekątnej) 3/6=1/2.
17 lis 18:08
jc: Drugie stwierdzenie jest błędne, choć wynik ok.
Można jednak rzecz uratować.
Rozpatrujemy kwadrat 40x40.
1/2 par daje wielokrotność 4.
Na przekątnej również połowa daje wielokrotność.
Powyżej przekątnej też musi być połowa.
17 lis 18:13