Zbiory potęgowe
XxxX: Y to zbiór (n+1)−elementowy i y należy do Y
Jak udowodnić, że iloczyn poniższych zbiorów potęgowych jest ∅?
φ'(Y)={A⊆Y: y∍∉nie nalezy do A}
φ''(Y)={A⊆Y: y nalezy do A}
17 lis 08:58
XxxX: Czy powinienem skorzystać z dwumianu Newtona?
17 lis 09:04
Adamm:
Gdyby istniał zbiór A należący do części wspólnej φ'(Y) i φ"(Y), to
y∊A i y∉A
Otrzymana sprzeczność dowodzi że przekrój jest pusty
17 lis 11:49
XxxX: Mógłbyś mi to rozpisać?
17 lis 19:22
Pytający:
(φ'(Y))∩(φ''(Y))={A⊆Y: y∉A}∩{A⊆Y: y∊A}={A⊆Y: y∉A ∧ y∊A}=∅
17 lis 19:53
XxxX: Dzięki
17 lis 20:17