Wielomiany i reszta
pheri: Zadanie: Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=4x3−5x2−23+m przez dwumian x+1 jest równa 20.
Oblicz wartość współczynnika m oraz pierwiastki tego wielomianu.
Do pierwszego polecenia prosilbym o sprawdzenie czy jest dobrze − skorzystałem ze schematu
Hornera i wyszło mi, ze m=6, ale pytanie czy to jest dobrze?
Co do drugiego polecenia prosilbym o pomoc, bo nie mam pomyslu jak mozna rozlozyc wielomian
W(x)
Z tego co mi wyszlo to jest on podzielny przez dwumian x−2, a po podzieleniu wielomianu
przez dwumian wychodzi mi taka postac: (x−2)(4x2+3x−17)−28
Cos zrobilem nie tak?
16 lis 22:18
Iga: Źle, m=52
16 lis 22:30
pheri: Iga, jak to policzyłaś?
16 lis 22:31
Iga: W(−1)=20
−4−5−23+m=20
16 lis 22:31
pheri: A czy dałoby radę to zrobic dzieki schematowi Hornera?
16 lis 22:32
Krzysiek60: A po co Horner do tego
16 lis 22:37
pheri: Z czystej ciekawosci w sumie, bo sam probowalem z niego to rozwiazac i najwyrazniej mi nie
wyszlo
Ale i tak dziekuje za wyjasnienie, milej nocki
16 lis 22:38
Iga: Tak
4 l − 5 l 0 l m−23
4 l − 9 l 9 l − 9+m−23=20}
16 lis 22:39
pheri: Iga, dzieki piekne jeszcze raz
16 lis 22:44
Mila:
Nie ma tam przypadkiem −23x ?
16 lis 22:47
Iga: Gdyby było − 23X to wtedy m=6
16 lis 22:51
Krzysiek60: Dobry wieczor

Mialem pisac to samo
16 lis 22:51
pheri: Mialo byc..
Aj, namieszalem
Czyli jednak wynik byl dobry, m=6
Zatem co teraz i jak rozlozyc ten wielomian?
16 lis 22:53
Mila:
W(x)=4x3−5x2−23x+m
W(−1)=−4−5+23+m
14+m=20
m=6
W(x)=4x3−5x2−23x+6
W(1)=4−5−23+6≠0
w(2)≠0
w(−2)=0
Schemat Hornera:
4 −5 −23 6 [x=−2]
4 −13 3 0
4x3−5x2−23x+6=(x+2)*(4x2−13x+3)
dokończ
16 lis 22:53
Mila:
Δ=121
| | 13−11 | | 13+11 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 8 | | 8 | |
16 lis 22:57
pheri: Mila, dalej bym sobie juz poradzil, ale i tak bardzo dziekuje
| | 1 | |
Zatem pierwiastki to: −2, |
| oraz 3 |
| | 4 | |
16 lis 23:00
Mila:
Tak. MOżesz sprawdzić.
16 lis 23:09