proszę o sprawdzenie
Anna: rozwiąż log(log2(x − 5))=0
dziedzina x − 5 > 0 ⇒ x > 5 czyli x ∊ (5, + ∞)
log2(x − 5) = 1
(x − 5) = 2
x = 3 ∉ D czyli nie ma rozwiązania
16 lis 22:15
Iga: X=7
16 lis 22:18
Anna: słusznie dziękuję
16 lis 22:19
Iga: Jeszcze powinnaś rozwiązać nierówność log2(x−5)>0
16 lis 22:20
Anna: jeżeli rozwiążę
log2(x − 5) >0
(x − 5) > 1
x > 6 uwzględniając dziedzinę x ∊ (6 + ∞)
czyli rozwiązanie równania jest
x =7
czy to jest dobrze
17 lis 19:34
6latek: Dobrze jest
17 lis 21:38
Anna: dziękuję
19 lis 14:31