Nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać. Jakaś podpowiedź? Bardzo proszę.
Asia: √( a −√1−a2)2+( a +√1−a2)2
16 lis 21:08
Blee:
(a − √1−a2)2 + (a + √1−a2)2 = a2 − 2a√1−a2 + (1−a2) + a2 + 2a√1−a2 + (1−a2) =
= 2a2 + 2(1−a2) = 2
16 lis 21:10
Leszek: A co z tym nalezy zrobic , chyba uproscic ?
Wowczas skorzystaj ze wzorow skroconego mnozenia np.
( a − √1−a2 )2 = a2 − 2a√1−a2 + 1− a2 = 1 −2a√1−a2
Podobnie drugi czlon i redukcja .....dokoncz !
16 lis 21:14
Asia: Blee mi już ślicznie napisał

Będzie
√2 , bo tam przez całość idzie pierwiastek. Dziękuję
bardzo
16 lis 21:37