1 | ||
Granicą ciągu an = | jest 0 | |
n |
1 | ||
Dla dowolnego ε wystarczy za N wziąć dowolną liczbę naturalną większą od | . Wówczas dla | |
ε |
1 | 1 | |||
dowolnego wskaźnika n > N otrzymuje się n > | czyli | < ε. | ||
ε | n |
1 | ||
Pytanie brzmi: dlaczego za N przyjmujemy liczbę większą od | ? Rozumiem, że przy | |
ε |
1 | ||
1) | NIE MUSI być liczbą całkowitą (naturalną) ... więc jej wziąć nie można | |
ε |
1 | ||
2) wybranie liczby mniejszej od | powoduje że nie spełniona jest nierówność wskazana w | |
ε |
1 | ||
Dlatego przeważnie zapisuje się: N = 'sufit' ( | ) ... czyli bierze się pierwszą liczbę | |
ε |
1 | 1 | |||
naturalną NIE MNIEJSZĄ od | (bo oczywiście jeżeli | będzie całkowitą liczbą, to | ||
ε | ε |
2 | ||
1) Rozumiem, przykładowo ε = | już psułoby założeniu m ∊ N+ | |
1001 |
1 | ||
2) Chodzi tutaj o nierówność ε > 0? Mam problem z wizualizacją tego. Bo przy m > | jasne | |
ε |
1 | 1 | |||
jest, że skoro n > m, to n > | . Ale co się stanie, gdy m < | ? Dajmy na to ε = | ||
ε | ε |
1 | ||
. Wtedy m < 1000 i n > m, a więc n może być zarówno przed 1000, jak i za nim. O to | ||
1000 |
1 | ||
Czy może tu się kombinuje, by dostać postać | < ε tak, jak w definicji? | |
n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |