matematykaszkolna.pl
Granica z definicji Satan: Cześć, próbuję zrozumieć pojęcie granicy z definicji i przeglądając Wikipedię trafiłem na coś, co nie do końca rozumiem. Więc cytując słowo w słowo:
 1 
Granicą ciągu an =

jest 0
 n 
 1 
Dla dowolnego ε wystarczy za N wziąć dowolną liczbę naturalną większą od

. Wówczas dla
 ε 
 1 1 
dowolnego wskaźnika n > N otrzymuje się n >

czyli

< ε.
 ε n 
 1 
Pytanie brzmi: dlaczego za N przyjmujemy liczbę większą od

? Rozumiem, że przy
 ε 
ε ∊ (0, 1) otrzymamy tym sposobem duży wskaźnik N, ale dalej nie mogę załapać jaki to ma konkretnie cel.
16 lis 19:52
Blee: Uwaga −−− by się nie myliło, Twoje 'N' zamieniłem na 'm' definicja mówi tak: "dla dowolnie małego ε>0, jeżeli istnieje taki m ∊ N+, że wszystkie wyrazy po am będą w widełkach g−ε do g+ε to ciąg an jest zbieżny do granicy g" należy zauważyć parę sprawa:
 1 
1)

NIE MUSI być liczbą całkowitą (naturalną) ... więc jej wziąć nie można
 ε 
 1 
2) wybranie liczby mniejszej od

powoduje że nie spełniona jest nierówność wskazana w
 ε 
twierdzeniu
 1 
Dlatego przeważnie zapisuje się: N = 'sufit' (

) ... czyli bierze się pierwszą liczbę
 ε 
 1 1 
naturalną NIE MNIEJSZĄ od

(bo oczywiście jeżeli

będzie całkowitą liczbą, to
 ε ε 
można ją wybrać)
16 lis 20:02
Satan:
 2 
1) Rozumiem, przykładowo ε =

już psułoby założeniu m ∊ N+
 1001 
 1 
2) Chodzi tutaj o nierówność ε > 0? Mam problem z wizualizacją tego. Bo przy m >

jasne
 ε 
 1 1 
jest, że skoro n > m, to n >

. Ale co się stanie, gdy m <

? Dajmy na to ε =
 ε ε 
 1 

. Wtedy m < 1000 i n > m, a więc n może być zarówno przed 1000, jak i za nim. O to
 1000 
chodzi?
 1 
Czy może tu się kombinuje, by dostać postać

< ε tak, jak w definicji?
 n 
16 lis 20:27
Leszek: Definicja granicy : lim an = g , dla n → , ⇔ .......czyli | an −g | < ε np . an = 1/n , g =0 | 1/n | < ε ⇔ 1/n < ε ⇒ n > 1/ε , czyli dla kazdej ε > 0 istnieje takie n naturalne ,ze .........dokoncz ! !
16 lis 20:54
Satan: Dobrze, teraz mam pewność. Tak zakładałem, że najpierw należy rozwiązać nierówność z modułem, a dopiero wysuwać wniosek co do N. Dziękuję pięknie emotka
16 lis 20:59