optymalizacja
xx: Prosta k: y=ax+b, gdzie a>0, przechodząca przez punkt P(−1,2) odcina na osiach układu
współrzędnych odcinki, których suma długości jest najmniejsza. Wyznacz równanie tej prostej.
Mam obliczoną sumę długości jako funkcję od a: (a2 + 3a + 2)/a
Pochodną: (3a2 + 6a + 2) / a2
Ale a ma być większe od 0, a wyniki z f'(a)=0 są ujemne
Gdzie tutaj może być błąd?
16 lis 17:04
iteRacj@:
a>0, b>0
| | a2−2 | |
błąd w obliczeniu funkcji pochodnej S'(a)= |
| |
| | a2 | |
16 lis 18:29
jc: Przenieśmy wszystko do pierwszej ćwiartki (będzie ładniej).
s, t > 0. Prosta przechodząca przez punkty (s,0), (0,t): x/s+y/t=1.
Zakładamy, że prosta przechodzi przez punkt (a,b).
Wtedy s, t spełniają relację: a/s+b/t=1.
Kiedy suma s+t jest najmniejsza?
Nierówność Scharza dla wektorów
u=(√a/s, √b/t)
v=(√s,√t)
(uov)2 ≤ u2 v2
(√a+√b)2 ≤ (a/s+b/t)(s+t)=s+t
Równość zachodzi dla równoległych wektorów.
k√a/s=√s, k√b/t=√t
s=k√a, t=k√b, 1=a/s+b/t=(√a+√b)/k, k= √a+√b
Mamy więc
s=√a(√a+√b),
t=√b(√a+√b)
Równanie prostej, x/√a + y/√b=√a+√b
16 lis 18:57