Teoria mnogości
kasia: 1) jeśli wiadomo, że A∩B=B∩C i A\C=B\C to czy A=B?
2) jeśli (AxB)∩(BxC) nie może być równe ∅ to czy A∩B∩C może być ∅?
1) myślę że tak, jednak nie potrafię tego udowodnić
2) doszłam do postaci ze {(x,y): x∍nalezy A∩B i y należy B∩C} więc ten iloczyn nie może być
zbiorem pustym. Ale nie jestem pewna czy to dobre rozwiązanie ?
16 lis 16:52
Blee:
1)
Nie.
Niech A ⊂ B ⊂ C
Wtedy AnB = BnC = ∅ oraz A\C = B\C = ∅
16 lis 17:04
Blee:
2)
∃x x ∊ (AnB)
∃y y ∊ (BnC)
to nie oznacza, że ∃z z∊ (AnBnC)
kort przykład:
A = {1,3}
B = {1,2}
C = {2,3}
AxB = {(1,1) ; (1,2) ; (3,1) ; (3;2)}
BxC = {(1,2) ; (1,3) ; (2,2) ; (2;3)}
(AxB) n (BxC) = { (1,2) }
natomiast AnBnC = ∅
16 lis 17:09
kasia: No tak, faktycznie... Dzięki.
16 lis 17:11
iteRacj@:

@
Blee czy to jest prawdziwe?
(A ⊂ B ⊂ C) ⇒ (A∩B=A ∧ B∩C=B)
i niekoniecznie A∩B=B∩C
16 lis 18:13