grupy
grupy:
Wyznaczyc wszystkie homomorfizmy f:G→H, gdzie:
a) G=(Z,+), H=(Z4,+4)
Generatorem Z jest −1 lub 1.
Czy ma znaczenie jakiego generatora uzyje i dlaczego?
16 lis 09:14
jc: Nie ma znaczenia. Jeden lepiej wygląda.
Oto wszystkie homomorfizmy:
f(x)=(kx) mod 4, k=0, 1,2,3
16 lis 09:50
grupy:
A mozna tez zapisac f(1)=k, k∊Z4?
16 lis 13:07
jc: Można.
16 lis 13:51
Adamm: Nawet lepiej wyg:ąda
16 lis 18:21
grupy:
b) G=H=(Q, +)
Grupa (Q, +) nie jest cykliczna, wiec nie ma generatora.
17 lis 11:16
jc: Mnożenie przez dowolną liczbę wymierną.
f(x+y)=f(x)+f(y)
f(0)=f(0+0)=f(0)+f(0), f(0)=0
f(nx)=nf(x), n=1,2,3,...
0=f(0)=f(x+(−x))=f(x)+f(−x), f(−x)=−f(x)
m f(1)=f(m)=f( n(m/n) )=n f(m/n), n>0, m dowolne
f(m/n)= f(1) (m/n)
17 lis 11:29
grupy:
c) G=H=(Z, +)
Wowczas mnozenie przez dowolna liczbe calkowita; f(x)=kx, k,x calkowite.
d) G=H=(R, +)
Wowczas mnozenie przez dowolna liczbe rzeczywista; f(x)=kx, k,x ∊R.
Tak?
17 lis 13:06
jc: (c) tak
(d) to może być trudne ... Może są jakieś inne homomorfizmy?
17 lis 15:17
grupy: Ok
e) G=H=(Q\{0}, ⋅)
f(1)=1
f(gn)=(f(g))n
f) G=H=(R\{0}, ⋅)
17 lis 15:34
grupy: ?
18 lis 08:41
Adamm: Przy założeniu aksjomatu wyboru, istnieją inne homomorfizmy do d)
18 lis 14:23
Adamm:
e) homomorfizm jest wyznaczony jednoznacznie przez
f(−1) równe −1 lub 1
f(1) = 1
f(p) dla p pierwszych
18 lis 14:36
grupy: Czy grupy Q\{0} oraz R\{0} sa cykliczne?
18 lis 14:55
grupy: nie moga byc po nie ma takiej liczby, ktora wygeneruje caly zbior Q czy R prawda?
18 lis 16:01
grupy: ?
19 lis 09:21
grupy: ?
19 lis 15:32
Adamm: Nie są cykliczne
19 lis 16:39