Całki
Szpic: Czy ta całka jest do wyliczenia przez podstawienie?
tutaj jest e do potęgi tego co w nawiasie.
16 lis 09:14
Jerzy:
Nie.
16 lis 09:17
Szpic: tak sobie myślę, czy nie popełnię błędu tutaj:
−dt = dx
| | −x2 | |
C = −∫et dt = −eF , gdzie F=( |
| ) |
| | 2 | |
16 lis 09:21
Szpic: Ok, widzę, że nie bardzo.
Jak mogę się za to zabrać?
16 lis 09:22
Mariusz:
Rozwiń w szereg i całkuj wyraz po wyrazie
To chyba będzie najlepszy pomysł
16 lis 12:25
piotr: | | 2−k (−x2)k | |
e−x2/2 = ∑k=0∞ |
| |
| | k! | |
16 lis 12:34